BIOGRAFIA

Nascut a Eivissa, viu a Olot des dels sis anys. Llicenciat en Història de l’Art per la Universitat Autònoma de Barcelona, ha realitzat estudis de solfeig, harmonia i guitarra. Exerceix com a professor de música de l’Institut Montsacopa d’Olot des de 1984. A més de l’activitat docent, ha impulsat en aquest centre grups de cant coral i l’aprenentatge de la gralla.

Entre 1991 i 1997 va ser director musical del grup Til·ler de música tradicional catalana, on també cantava i tocava la guitarra, la mandolina, la viola de roda i el sac de gemecs. Amb aquest grup va realitzar unes vuitanta actuacions arreu de Catalunya i va participar en els cicles de Tradicionàrius (1993 i 1995), Mercat de Música Viva de Vic (1992 i 1994) i a les Jornades Universitàries de Cultura Catalana a l’Alguer i Sàsser, Sardenya (1994).

L’any 1994, Mayans va compondre les tres peces del Ball del Porc i del Xai, de la penya AOAPIX. La música (per a sac de gemecs, dues tarotes, flabiol i tamborí) va ser estrenada pel grup Til·ler.

Joan Josep Mayans és també un dels membres d’EL TIL·LER, Associació de Cultura Popular de la Garrotxa, entitat fundada a partir del grup Til·ler. L’any 1992 l’Associació va crear el CORNAMUSAM, Festival Internacional de la Cornamusa, que ha portat a Olot alguns dels artistes més rellevants de la música folk (Liam O’Flynn, Milladoiro, Tannahill Weavers, Kathryn Tickell, The Whistlebinkies…). L’any 1996 Mayans va compondre la Marxa de la Cabreta, una de les dues músiques al so de les quals balla aquesta mascota del Festival.

Joan Josep Mayans ha continuat treballant en el camp de la música tradicional: col·laboració amb l’Esbart Dansaire Marboleny (1998), participació en la gravació del disc col·lectiu Cançons d’Olot (2001)…

Des de 2004, és un dels components de La Principal de Salarsa (2004).

També, del 1988 al 2006, ha estat director de la Coral Croscat d’Olot. Amb aquesta formació ha dirigit un centenar de concerts i ha realitzat treballs monogràfics sobre música medieval (Llibre Vermell de Montserrat, amb els Ministrers de la Vila Nova), música barroca (música sacra de Vivaldi i l’òpera Dido i Eneas de Purcell, amb el Conjunt Orquestral de Girona) i cançons de The Beatles (amb el Magical Mystery Grup).

Joan Josep Mayans va començar a musicar poemes el 1983, a partir de la troballa de Cançons de la lluna al barret de Miquel Desclot. Al llarg de tres anys va musicar 28 poemes del llibre. Després de Desclot van venir les musicacions d’Emily Dickinson John Keats en versió de Marià Manent. El 1995 va iniciar la musicació de poemes de J. V. Foix, entre ells el monumental «Ho sap tothom, i és profecia».

L’obra del poeta olotí Joan Teixidor l’obliga a un canvi de registre. El 1997 comença a musicar poemes del seu llibre El príncep. L’11 de setembre de 1999, en un acte d’homenatge al poeta, va interpretar nou poemes al Teatre Principal d’Olot amb acompanyament de piano i violoncel.

L’any 2002, després de diversos apropaments a la poesia de Jacint Verdaguer, Joan Josep Mayans culmina la musicació de dotze poemes i els presenta al Santuari de la Mare de Déu del Mont una freda tarda de desembre. Actualment el recital Verdaguer ja inclou quinze poemes i constitueix una autèntica antologia cantada del nostre gran clàssic romàntic.

Joan Josep Mayans també ha musicat poemes de Bernart de Ventadorn, Robert BurnsJ. R. R. TolkienRobert WeverThomas MooreJoan Maragall, Francesc Pujols, Josep Maria de GargantaJoan Salvat-Papasseit, Josep Carner, Carles RibaSalvador Espriu, Marià ManentJoan Vinyoli

Les diverses influències —música antiga, música tradicional catalana, folk anglosaxó…— cristal·litzen en un estil personal que assoleix un feliç compromís en la integració de text i música.

A més de la seva faceta de musicar i cantar poemes, Joan Josep Mayans és també un multiinstrumentista. Toca la guitarra, la mandolina, la viola de roda, el piano, el violí, el sac de gemecs, el flabiol, la gralla, les tarotes, la bombarda bretona, les flautes dolces, la flauta irlandesa, les xeremies, els cromorns, el chalumeau…

L’any 1999 Joan Josep Mayans va començar a donar a conèixer les seves musicacions de poemes en recitals esporàdics. Destaquem els següents:

1999

Teatre Principal d’Olot (Homenatge a Joan Teixidor)

2000

Llibreria del Museu d’Art de Girona (Cicle de Poesia)
Parc Nou d’Olot (Cicle La Cua del Drac)
Jardins del Museu d’Art de Girona (Nits al Museu)
Pati del Museu del Vi de Vilafranca del Penedès (Plenilunis d’estiu)

2001

Tradicionàrius de Barcelona (Monogràfic viola de roda)

2002

Centre Cívic de Santa Pau
Santuari de la Mare de Déu del Mont

2003

Teatre Principal d’Olot (Olot, Temps de paraules)
Auditori del Parc de Vallparadís de Terrassa

2004

Institut Cap Norfeu de Roses (II Marató Poètica)

2005

Església de Sant Vicenç de Maià de Montcal (Homenatge a Ernest Lluch)
Casa-Museu Verdaguer de Folgueroles
Museu Monjo de Vilassar de Mar

2007

Església de Sant Joan de Palau-saverdera (IV Fira del Paisatge)

2008

Teatre Principal d’Olot: Presentació del disc Verdaguer

2012

Església de Sant Llorenç de la Muga (La Mugadeta)
Monestir de Sant Pere de BesalúVerdaguer als monestirs

2013

Teatre Principal d’OlotDos poetes: e. e. cummings i Joan Teixidor
Placeta de Ramon Amadeu de BarcelonaDos poetes: e. e. cummings i Joan Teixidor (Setmana de Poesia de Barcelona)
Església de Santa Maria de CadaquésOnsevulla tinc port